Irmak ve kanallar temizlenince su israfı yüzde 15'ten yüzde 5'e düştü

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 30 yıldır temizlenmeyen 5 çay ile çok sayıda sulama kanalı 'Suyumuz kanalda, paramız cebimizde kalsın' projesi kapsamında temizlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSİ Manavgat Ovaları İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü, proje kapsamında yaptığı çalışmada ilçede 30 yıldır ırmak kenarları ve su kanallarını 30 yıldır temizlenmediği için akan suyun bahçe ve tarlaya varmadan yüzde 15'nin kaybolduğunu tespit etti.

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, ilçede 30 yıldır temizleyen 5 ırmak ve çok sayıda su kanalını 'Suyumuz kanalda, paramız cebimizde kalsın' projesini hayata geçirerek temizlediklerini söyledi. Irmak kenarında suyu tutan bitkiler ile kanaletlerdeki çöp ve tıkınma noktalarını temizledikten sonra su akışında yüzde 15 olan su kaybını yüzde 5'e düşürdüklerini belirten Bulgurlu, su zengini olan Manavgat'ta su israfına kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade etti.

Dünyada en önemli zenginliğin su olduğunu ve geleceğin dünyasını da suyun şekillendireceğini belirten Bulgurlu, ırmak kenarlarında verimli toprakları erozyona kurban vermemek içinde proje hazırladıklarını DSİ Manavgat Ovaları İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü'nün köylüleri, çiftçileri ve sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirme çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü kaydetti. Bulgurlu, "30 yıldır temizlenmeyen kanal ve ırmaklar temizlenince tarım alanı ulaşıncaya kadar suyun kaynağından giden suyu yüzde 15'i kayboluyordu. Projeyle bunu yüzde 5'e düşürdük. Bu seviyeyi daha da aşağı çekeceğiz. Kanal çevresinde suyun akışını engelleyen ve tıkayan bütün ot, ağaç gibi çeşitli bitkileri temizledik. Amacımız akan suda israfı önleyerek tarımda sulama suyuna harcana maliyeti düşürmekti. Ülkemizin önemli giderlerinden olan enerjide tasarruf sağlayarak milli gelire katkıda bulunmak. Su israfının önüne geçmek. Bazı projelere 50 milyar dolar harcar belirli yenilikler yapabilirsiniz. Fakat su israfından oluşan su kaybına 50 milyar dolarda harcasınız boşa akan bir bardak suyu geri getiremezsiniz. Onun için bir bardak su çok kıymetli. Kıymetini bilelim." dedi.

Öteyandan Kaymakam Bulgurlu, Manavgat'ta ırmaklara yazın su girmeye bağlı boğulmaların önüne geçmek için proje hazırladıklarını ve ırmak kenarlarında serinlemeye yönelik suya girmelere sıkı denetimle izin vermediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber